Hommage aan het huisje Rona

In 1960 bouwde architect Jan Rietveld (1919-1986), zoon van Gerrit Rietveld, het huis Rona, zijn kleinste huis, aan de Herenweg 13S (vlak bij de Franschman). Hij situeerde dit symmetrische 3-kamerwoninkje aan de oostkant van een langerekt (oost-west) perceel aan de voet van de duinen georiënteerd op het oosten, naar de Philistijnse Polder. De bijzondere plattegrond bevat alle functies die een 3-kamerwoning behoort te hebben en is daarbij een ruimtelijk wonder door de organisatie van en de lichttoetreding tot de ruimten. Een meesterwerk!

plattegrond (onder = oost)

zuidgevel (foto Jan Versnel)

interieur (foto Jan Versnel)

Kort geleden is een omgevingsvergunning aangevraagd voor een nieuw huis op dit adres, Herenweg 13S, ontworpen door architect Jan Tijmes (bureau Tablinum Tijmes, Loenen, Gld). Zijn plattegrond bouwt voort op het werk van Jan Rietveld, qua uiterlijke aanleg, maar zoals vaker bij moderne nieuwbouw wordt het huis gebouwd op een complete kelder en een hogere begane grond. De slaapkamers in de kelder krijgen hun licht via een grote koekoek en door middel van lichtbuizen met spiegels.

begane grond (donkere vlak = koekoek)

    

  kelder (de lusjes bevatten de lichtbuizen)

perspectief (oostgevel)

Doordat de gemeente Bergen geen begin heeft gemaakt met de inventarisatie van de monumentwaardige naoorlogse bouwkunst in de gemeente, kan het gebeuren dat het gemeentebestuur de omgevingsvergunning voor deze nieuwbouw en de sloop van het huis Rona gaat afgeven en dat Jan Rietvelds meesterwerk verdwijnt.